23 Mart 2016 Çarşamba

Dağ Kekiği

cevizhane
Kardeşim ve ben. Birlikte dağa bitki toplamaya gidiyoruz. Güle oynaya fotoğraf çektirmiştik o gün.
Yazın  sıcaklık 40 derece  ama uzun kollu giymek şart oluyor. Cevizlere ilaçlama yapmadığımız için dönem dönem armut kaplanı denen zararlılar oluyor, yapraklarda yaşıyor ve üstünüze bir yapıştığında gitmiyor. Ormanda da aynı şekilde nereden ne çıkacağı belli olmuyor o yüzden kollar, paçalar her yerimizin iyice kapalı olduğundan emin oluyoruz.
Her ne kadar üstünüzden silkelediğinize ve temiz olduğunuza inansanız bile bir yerlerden çıkıyorlar. O yüzden bizim eve dışarıda duş almadan içeri girmek yasak. Bahçe hortumu ile alınan duş makbuldur:)
Kekik
O gün bir kucak dolusu kekik toplamıştık. Eve döner dönmez sofra örtülerini serip üzerinde kurumaya bırakmıştık.
kekik cevizhane
Kuruduğunda ise ailece kolları sıvadık. Günün yorgunluğunu kekik ayıklayarak attık. Hepimizin elinde bir kekik dalı yapraklarını bir kaba çiçeklerini bir kaba ayırdık. Bazılarını ise demet demet yapıp asıp öyle kurttuk.
Kekik
kekik ceviz ciftligi
Kekik deyip geçmemek gerekir çok şifalı bir bitkidir. O yüzden biz kekiği sadece et yemeklerinde kullanmıyoruz aynı zamanda bol bol çayını yapıyoruz.
Kekik çayını hazırlamak için ise 1 tatlı kaşığı ufalanmış kekik ya da bir tutam kekik yeterli oluyor. Porselen ya da cam bir fincana 1 tatlı kaşığı yeşil çay ile birlikte ilave eder ve üzerine kaynar su eklemeniz yeterli. Bardağınızın ağzını kapatmanız önemli. 10 dk demleyebilirsiniz.
Kekik çok önemli bir mikrop öldürücü aynı zamanda. Anneannem sobanın üzerinde kaynayan suya bir dal kekik atardı. O buhar ile odanın havası temizlenir mikroplar ölür derdi. Pencereyi açar havalandırırdı sonrasında.
Peki kekiği alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Hiç market raflarında paketlenmiş kekiklerin kokusunu aldınız mı? Ben şahsen nötr bir tat alıyorum. Sadece görüntüsü oluyor. Gerçek kekik, kekik gibi kokmalı. Elinizde ufaladığınızda şöyle yağı uçmalı burnunuza kokusu gelmeli. Öyle olmuyor işte paketlenmiş ürünlerde.
Dr. Ümit Aktaş`ın İlaçsız Sağlıklı Yaşam adlı kitabından bir not:
Kekik tüketerek elde edilen faydalar:
  • Kansere karşı savaşır.
  • Mikrop öldürücüdür.
  • Antioksidandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder